Water is leven

Previous slide
Next slide

‘Water’ staat al zo lang als Imena Foundation bestaat op de agenda. Het is niet te geloven dat er in Zambia nog zoveel plekken zijn waar geen schoon drinkwater is. En als er al water is, dan is het ver te zoeken. Eenmaal gevonden, is het water moeilijk bereikbaar ergens onder in een diepe kuil. Het ziet er niet alleen vies uit, het is ook smerig en zit vol ziekmakende bacteriën. Wie zou dit water durven drinken?

Voor de vele afgelegen dorpen in het Seba gebied in Zambia is het niet een zaak van durven, maar een bittere noodzaak om het te drinken. Er is in hun wereld geen schoon drinkwater, althans niet bereikbaar. Het is er namelijk wél. Het zit alleen diep, tientallen meters onder de grond. Maar wie van hen kan een waterboring en de aanleg van een deugdelijke pomp betalen? De dorpshoofden en vrouwen uit Seba niet, maar zij stonden op en gingen samen te 

voet op zoek naar Humphrey. Lopend in de hitte overhaast onbegaanbare paden bereikten ze na 25 kilometer hun doel. Daar legden ze hun watersituatie uit en hun vraag om schoon drinkwater. Humphrey is al jaren de contactpersoon en bewogen partner van Imena Foundation in Zambia. Hij heeft deze noodkreet van de Seba dorpelingen gedeeld met Imena Foundation. Vervolgens hebben mensen in Nederland in 2022 gespaard en gedoneerd. Hierdoor hebben nu drie dorpen in Seba schoon drinkwater. Een boor-installatie deed het werk en vanuit de diepte spoot het schone, heldere water omhoog! En door de aangelegde handpomp blijft het maar komen daar bij deze drie dorpen. Met dank aan de spaarders en donateurs zijn met gejuich, zang en dans deze waterpunten geopend om vanaf nu voorgoed af te rekenen met de veroorzaker van ziektes en de schaarste!

Er zijn nog meer dorpen in Seba die naar een schoonwatervoorziening smachten in hun eigen omgeving. Spaart en doneert u mee?