Reformed Church in Zambia

Zambia is een land in zuidelijk Centraal-Afrika dat omringt wordt door een achttal buurlanden. Sinds 1964 is het officieel onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Uitgestrekte wouden en moerassen kenmerken het landschap, waarin ook twee van Afrika’s grootste rivieren ontspringen: de Zambezi en de Congo. De economie van het land is grotendeels afhankelijk van de mijnindustrie. Toch is in Zambia de armoede ongekend groot. Het land gaat gebukt onder de gevolgen van de klimaatsverandering en de oogsten mislukken jaar na jaar. De hiv/aids-pandemie heeft diepe wonden achtergelaten en het land ruim een miljoen weeskinderen bezorgd.

Missiewerk
Eind negentiende eeuw staken Zuid-Afrikaanse evangelisten van de Dutch Reformed Church de grens over met Zambia om de bevolking bekend te maken met de Blijde Boodschap. Ze stichtten missieposten op de plekken waar ze zich vestigden. Al snel ontdekten de missiewerkers dat de arme Zambiaanse bevolking veel gebrek leed. Naast het oprichten van kerken werd daarom ingezet op onderwijs, gezondheidszorg en voedselzekerheid. Vandaag de dag is de Reformed Church in Zambia een van de grootste kerkgemeenschappen van het land met meer dan 500.000 leden in 154 congregaties.

Eerste begin
In 2004 ontstond het eerste contact met de Nyanje RCZ Primary School. Deze basisschool is onderdeel van de Reformed Church in Zambia en gesitueerd op de missiepost bij het huttendorp Nyanje. De basisschool werd ondersteund met nieuwe stoelen en banken, schoolbenodigdheden zoals boeken en schriften, en voorzieningen op het gebied van water en elektriciteit. De Nyanje Day Secondary School benaderde Imena Foundation eveneens en vroeg om financiële steun bij de renovatie van de schoolgebouwen. De contacten breidden zich uit naar de missieposten in Madzimoyo en Nyimba die werden geholpen met vijf boringen naar schoon drinkwater voor hun middelbare scholieren.

Bouw kraamafdeling
In 2010 trok het team van het Nyanje RCZ Mission Hospital bij Imena Foundation aan de bel. In het ziekenhuis vonden ruim 1.000 bevallingen per jaar plaats in een verpauperde verloskamer met slechts drie bedden. Het ziekenhuispersoneel droomde van een nieuwe kraamafdeling, voorzien van een onderzoekskamer, aparte verloskamers, een intensive care voor baby’s en badkamers en toiletten. November 2016 werd de nieuwe kraamafdeling officieel geopend. Het gebouw is de trots van de hele omgeving. Er worden dagelijks levens gered..
Previous slide
Next slide