Nieuw leven voor Juliette

Zo’n 14 jaar geleden kroop en dribbelde in het huttendorp Mpeni in het oosten van Zambia een meisje met sprekende ogen en een observerende blik. Juliette is haar naam, ze is het derde kind in het gezin Phiri en net zo arm als alle andere dorpelingen. Het gezin wordt sinds de kennismaking met Gerard en Margriet de Wilde (de oprichters van Imena Foundation) door de stichting ondersteund en het leven van Juliette werd en wordt vol warme belangstelling gevolgd.

Een enorme klap voor het gezin was de dag dat hun hut afbrandde. Ze stonden letterlijk in het zand met lege handen. En toen kwam er een wonderlijke ontwikkeling, de dorps-genoten deelden het weinige dat ze hadden: een nachtelijk onderkomen in de kerk, een pan, een stuk zeep, een deken. Ze deelden letterlijk, en niet van wat ze over hadden, omdat ze zelf ook nauwelijks iets bezaten. De hoofdman kwam op het idee om met alle dorpsgenoten stenen te gaan maken om er een nieuw huis van te bouwen. En zo ontstond vanuit niets, maar puur door liefdevol te delen, het stenen huis voor de familie Phiri. Dit waargebeurde verhaal vormde ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Imena Foundation, de basis voor het prentenboek ‘Huis van Niks’.

Intussen groeide de kleine Juliette op, ze ging naar school en viel op door haar goede resultaten. Ze droomde van een opleiding tot verpleegster en werd tot haar grote vreugde toegelaten tot de vooropleiding en ook daar deed ze goed haar best. Nog een kwartaal tot de examens en bij goed gevolg en de blijvende financiële ondersteuning van Imena Foundation kon ze daarna doorstromen naar de verpleegstersopleiding. Al die tijd bleef Humphrey (contactpersoon van Imena Foundation in Zambia) de ontwikkelingen volgen door geregelde bezoeken, hij gaf zijn bevindingen door aan Imena Foundation.

Previous slide
Next slide

Ineens werd alles anders

En toen gebeurde het, ineens werd alles anders. Juliette, nog geen 16 jaar, bleek zwanger te zijn en werd abrupt van school gestuurd. Het meisje was maandenlang letterlijk met stomheid geslagen en werd opgevangen door haar ouders. Wat haar was overkomen kon ze niet bevatten. Net als zoveel onwetende tienermeisjes in de afgelegen dorpen, die geen of onjuiste voorlichting krijgen, was ze het slachtoffer geworden van verleiding en verkrachting.

Deze problematiek komt helaas heel vaak voor in Zambia. Armoede is al zo erg en als je als jong meisje ongepland een baby krijgt, hoe moet het dan verder? Elke vorm van opleiding en scholing wordt meteen geblokkeerd en daarmee elke hoop op een betere toekomst. En zo zag ook Juliette haar grote droom om als verpleegster een beter leven op te bouwen in rook opgaan en moest ze zich richten op een bevalling en de zorg voor een kind. Gelukkig kon ze met haar vragen bij haar eigen moeder terecht en op 16 mei 2023 beviel ze van een prachtig gezond dochtertje.

Terug naar school

Blijdschap is er om dit nieuwe leven en het kleine meisje zal met liefde worden omringd in het kleine huis in Mpeni. En Juliette? Haar stem klonk zo zacht toen ze vertelde dat haar grote droom nog altijd overeind stond en dat ze vanwege haar dochtertje niets liever wilde dan terug naar school. Maar, zo vroeg ze, zou Imena Foundation haar nog wel willen onder-steunen? Natuurlijk is het antwoord: Jazeker! Met donaties kan de studie en huisvesting in de stad worden bekostigd en wordt het gezin bijgestaan om de baby te verzorgen. Voor Juliette zal de droom in 2024 doorgaan, maar hoe vergaat het al die andere tienermoeders, die zonder hulp verder moeten? Er zal gewerkt moeten worden aan goede voorlichting en leerzame informatie om deze situaties te voorkomen en scholing voor alle meisjes mogelijk te maken.