Margaret trekt de kar

.
Previous slide
Next slide

Margaret Audi Pacho werd in Kenia geboren, al op jonge leeftijd verloor ze haar ouders. Ze had het geluk dat een oom haar opving. Ze kon naar school en werd na een opleiding verpleegkundige, met de bedoeling als gezondheidswerker de behoeftige gemeenschap te dienen. Ze trouwde en kreeg een zoontje, maar het jonge gezin werd zwaar getroffen: haar man overleed bij een ongeluk en enkele jaren later verloor ze haar zoontje aan een ernstige ziekte. De hypotheek kon ze alleen niet opbrengen en ze raakte haar huis kwijt. Een bijzonder zware, moeilijke tijd voor de nog jonge Margaret.

Talenten

Via een advertentie van de VN kreeg ze een baan om als gezondheidsmedewerker in verschillende landen op missie te gaan. Haar talenten werden gezien en de VN gaf haar gelegenheid om bij de Amref International University in Kenia Klinische Geneeskunde te studeren en zo kon ze later afstuderen als arts. De laatste 17 jaar werkte ze voor de VN in Zuid-Sudan 

en toen haar arbeidscontract afliep werd ze hoofd van het Lighthouse Medical Centre – het ziekenhuis in Aweil Town en zo kwam ze in contact met Imena Foundation.

Zorg en rust

Margaret zag als geen ander de grote noden van de arme bevolking. Ze wilde meer doen en daarom zette ze een eigen humanitaire organisatie op om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. Toen kwam Covid-19, het land ging op slot. De nieuwe organisatie van Margaret, die met de beste bedoelingen zo hoopvol was opgezet, kon twee jaar lang geen kant op. Zo verloor Margaret opnieuw alles wat ze had. Margriet de Wilde – oprichtster van Imena Foundation – trof haar een jaar geleden aan tijdens een bezoek aan de projecten in Zuid-Sudan. Margaret had zorg nodig en rust. Waar kon ze naar toe?

In Uganda woont Rosemary Munialo, een weduwe, die als pastor en moeder een belangrijke rol speelt in Sakiya Village in Mbale. Op een dag kreeg ze een 

telefoontje van Imena Foundation met een verhaal en een onverwachte vraag of zij een plek wist waar Margaret naartoe kon. ‘Moeder Rose’ hoefde zich geen moment te bedenken en opende meteen haar hart en ook haar huis voor deze voor haar totaal onbekende vrouw. Het was midden in de nacht toen Margaret na een lange reis warm werd omarmd in het huis van Rose. De beide vrouwen kenden elkaar niet, maar het was wonderlijk hoe goed ze elkaar begrepen en hoeveel raakvlakken ze hadden. Margaret is weer op krachten gekomen en voelt zich helemaal opgenomen in de Sakiya gemeenschap. Beide vriendinnen vergelijken zichzelf lachend als de Bijbelse Ruth en Naomi. En ze delen dezelfde passie: hun talenten inzetten voor de armen.

Kartrekker

In Mbale heeft Imena Foundation een bijzonder project. Kleinschalige landbouw, waarbij gezinnen zich verenigen en met financiële steun varkens- en pluimveehouderijen opstarten en gewassen verbouwen om in hun eigen onderhoud te voorzien en om met de winst weer nieuwe gezinnen toe te kunnen voegen aan hun organisatie. Het is geweldig om te zien hoe mensen, jarenlang geteisterd door honger en gebrek, opbloeien door juist deze vorm van hulp. Ze voelen zich verantwoordelijk en zien dat de groei van de bedrijfjes meer en meer de honger uitschakelt. Het is een grote taak om deze organisatie te runnen en er was juist iemand nodig om daarin een belangrijke rol te spelen, een echte kartrekker. Maar wie zou dat kunnen?

Op dit moment staat Margaret, te midden van de warme dorpsgemeenschap, die kar te trekken. En hoe! Haar organisatietalent en haar kennis, maar bovenal haar liefdevolle inzet maakt haar tot een krachtige steun voor de mensen. Nu, na drie maanden, rijpen de tomaten en op het land groeien de kolen als kool!