In actie voor dove en blinde kinderen

Ze hebben samen iets gemeen. Sjoerd Venema, de directeur van basisschool De Parel in het Friese Drachten en Simon Phiri, de directeur van de Imena Day Secondary School in het Zambiaanse Kapeya.

De eerste zit inmiddels in een prachtig nieuw schoolgebouw en bij de tweede liggen de plannen klaar voor een nieuw te bouwen school. En dat wordt een bijzondere school; uniek in de verre omtrek. Het wordt een school voor dove en blinde kinderen. Deze kinderen wonen achteraf in de huttendorpen en zijn bij voorbaat uitgesloten van enige vorm van onderwijs, daarom hebben ze ook geen kans op enige verbetering van hun armoedige bestaan en leven zij in eenzaamheid en sociaal isolement. Vrijwel niemand ziet deze kinderen.

Gelukkig zien chief Mbang’gombe en zijn vrouw Clara deze kinderen wel. Al jaren dromen zij van een school voor deze kinderen en Imena Foundation doet er alles aan om donateurs te vinden voor dit project.

Kom op en bouw mee!

En nu komt er schot in! Het team, de kinderen en de ouders van De Parel hebben in het jaar van de afbouw van hun nieuwe school, een aantal acties gehouden voor de bouw van die andere school in Zambia!

Vereniging NoorderBasis, waar de Parel onder valt, hield in maart van dit jaar vier KidsPraise-

Previous slide
Next slide

avonden waarbij de droom van de chief en zijn vrouw onder de aandacht werd gebracht. Het resulteerde in een totaal-bedrag van 3.669 euro aan donaties!

En er gebeurde meer, in april 2023 hield  De Parel een ‘kleedjesmarkt’. Het was een drukte van belang! Ouders, kinderen en het schoolteam kleedden het schoolplein in no time om tot een marktplein met overal kleedjes en kraampjes, waar spul-len werden verkocht en gekocht. Er was een draaiend rad, etenswaar, er vonden mini-concertjes plaats, er waren plantjes, een grabbelton en noem maar op.

Wat een enthousiasme en wat een fijne sfeer! In een paar uur tijd zat er maar liefst 3.281 euro in de pot! De school voor dove en blinde kinderen in Kapeya komt steeds een stukje dichterbij. Wat een kostbaar moment zal het zijn, als over een poos Simon Phiri belt met Sjoerd Venema om te vertellen dat er een nieuwe school in Kapeya staat!

Ieder kind heeft recht op onderwijs!

Kom op en bouw mee; we laten niemand achter!