Financiering gezocht

Het verhaal van Thandiwe

Thandiwe is een alleenstaande moeder van 5 kinderen. Ze woont in een eenvoudig onderkomen in het huttendorp Songwe. Het gezin leeft van kleinschalige landbouwactiviteiten.

Thandiwe heeft het zwaar. Ze maakt zich zorgen over de toekomst van haar kinderen. Haar oudste zoon Rabson is prelinguaal doof. Hij kan niet horen en niet spreken. Hij helpt zijn moeder op het land en trekt rond met het vee. Rabson is nog nooit naar school geweest. Thandiwe’s jongste dochter heet Stella. Ook zij kan niet horen en niet spreken. Daarnaast heeft ze vergroeiingen aan haar benen waardoor lopen onmogelijk is. Ook Stella gaat niet naar school.

Als de kinderen slapen, huilt Tandiwe. De dorpsgemeenschap denkt dat ze vervloekt is omdat ze 2 gehandicapte kinderen heeft gekregen. Rabson en Stella zijn een bron van spot. Was er maar een manier om haar kinderen een toekomst te geven. Was er maar een school in de buurt waar haar kinderen liefdevol onderwezen en begeleid zouden worden.

Het project

Het verhaal van Thandiwe en haar kinderen Rabson en Stella staat niet op zichzelf. Verborgen in de huttendorpen in Zambia leven kinderen met auditieve en/of visuele beperkingen die geen toegang hebben tot onderwijs. Hun handicap staat deelname aan het reguliere onderwijs in de weg en de voorzieningen voor speciaal onderwijs zijn ver weg en onbetaalbaar. De kinderen staan bloot aan stigmatisering en discriminatie en worden gemiddeld vaker verwaarloosd en mishandeld. Ze tellen niet mee. Voor hen is geen plek in de samenleving. Ze passen op het vee, doen het huishouden en zijn aan huis gekluisterd. Wie ziet hen? Wat is hun toekomst? Wie gelooft er in hun ontwikkelingsmogelijkheden?

Chief Mbang’ombe en zijn vrouw Clara, traditioneel leiders van het Katete district, hebben oog voor deze kinderen. Ze dromen ervan om kinderen, die vanwege hun auditieve en/of visuele beperking niet binnen het reguliere onderwijs passen, een plek te bieden in Kapeya. Een plek waar ze erbij horen, midden tussen de andere kinderen die naar de basis- of middelbare school gaan. Een plek waar ze mogen ontwikkelen. Een plek waar ze geliefd zijn. Een plek waar ze veilig zijn. Kom op en bouw mee, we laten niemand achter!

Om deze droom handen en voeten te geven, heeft partnerorganisatie Chilimbitso Women’s Orphanage Club (CWOC) een projectplan voor de bouw van een school voor dove en/of blinde kinderen bij Imena Foundation ingediend. Het plan bestaat uit de bouw van een school met 4 klaslokalen met toiletten, meubilair en lesmateriaal, de bouw en inrichting van 2 kantoren, de bouw en inrichting van 2 slaapzalen, de aanschaf van een schoolbus, het opleiden en aanstellen van leerkrachten en het aanstellen van ondersteunend personeel.

Wilt u privé of namens uw organisatie het project ‘Kom op en bouw mee!’ financieel ondersteunen?

We bevelen dit project van harte bij u aan.

Simone Mubajje

Contact Zambia

Previous slide
Next slide