Chilimbitso Orphanage Women's Club

September 2004 riep gemeenschapsleider Clara Nkhonjela dertig vrouwen vanuit naburige dorpen bijeen om zich te verenigen. Ze zag de enorme impact die de hiv/aids-pandemie achterliet in Kapeya en wilde kwetsbare groepen ondersteunen en zorgdragen voor de weeskinderen. ‘Chilimbitso’, noemden de vrouwen zichzelf. Een woord dat uit de Zambiaanse Chichewa-taal komt en ‘versterken’ of ‘aanmoedigen’ betekent. Met de hulp van Chief Mbang’ombe werd de groep een officiële geregistreerde organisatie.

Education first
De Chilimbitso Women’s Club besefte dat analfabetisme een van de factoren is die de armoedecirkel in stand houdt. Door kinderen goed onderwijs te bieden, wordt de weg naar duurzame ontwikkeling geopend. ‘Education first’, werd het motto van de vrouwengroep. Met de opbrengsten van het land bouwden de vrouwen eigenhandig een basisschool voor de weeskinderen die bij hen aanklopten voor hulp. Simon Phiri was de eerste leraar die het onderwijs voor 45 kinderen startte in de nieuwe Chilimbitso Orphanage Community School.

De handen ineen
Ruim 10 jaar geleden ontmoette Imena Foundation Chief Mbang’ombe, Clara en Simon en sloegen de twee organisaties de handen ineen. Prachtige dromen werden werkelijkheid. ‘Leer armoede een lesje’ werd het gezamenlijke uitgangspunt van Imena Foundation en de Women’s Club van Kapeya. Met de bouw van de Imena Day Secondary School werden alle verwachtingen overtroffen. Inmiddels heeft Simon, met financiële ondersteuning van Imena Foundation, zijn Master’s Degree behaald en maakt hij zich sterk voor de ontwikkeling van het Kapeya-gebied.

Een voorbeeld voor de regio
De Chilimbitso Orphanage Community School en Imena Day Secondary School zijn een voorbeeld voor de regio. Dagelijks komen er 1.700 leerlingen naar de scholen. Een zeer gemotiveerd team van leerkrachten biedt kwaliteitsonderwijs aan deze grote groep kinderen. De maandelijkse vergoeding voor leerkrachten en de jaarlijkse gift van schoolmaterialen geeft het onderwijs een flinke boost. Daarnaast bevordert de dagelijkse schoolmaaltijd de gezondheid en leerprestaties van de leerlingen enorm.

 

 

.
.
Previous slide
Next slide